czwartek, 21 sierpnia 2014

Szyszki

Dziś coś dla wielbicieli krówek. Przysmak kojarzący się z dzieciństwem. Bardzo słodkie, ale i bardzo smaczne szyszunie. Dzieci wręcz je uwielbiają, dorośli również. U mnie w domu zniknęły w tempie ekspresowym :-)






 Składniki:
- ok. 40 dag krówek ciągutek lub cukierków toffi,
- 1,5 torebki (dużej) ryżu preparowanego,
- 100 g masła (może być margaryna),
- 1 łyżka kakao.








Krówki rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Do rozpuszczonych cukierków dodajemy masło i kakao, wszystko razem mieszamy. Do gorącej masy wsypujemy ryż preparowany, mieszamy tak aby cały ryż był oblepiony masą. Z gotowego ryżu formujemy szyszki, bądź tak jak w moim przypadku nakładamy do papilotek. Najlepiej formować szyszki, gdy ryż jest ciepły. Im cieplejsza masa tym łatwiej uformować szyszkę.








4 komentarze:

  1. Z chęcią takie zrobię. To moje smaki z dzieciństwa. Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Również pamiętam je z dzieciństwa:)chętnie powtórzę ten smak:)

    OdpowiedzUsuń
  3. są super, moje dziewczynki jak były małe, to takie robiły :)

    http://lamodalena.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń