piątek, 5 września 2014

Ryba z owocami - wspólne gotowanie

Dziś, przepis troszeczkę inny  niż zazwyczaj - "Mintaj z salsą brzoskwiniową". Mimo, że mój przepiśnik dotyczy słodkich wypieków, znalazł się w nim także wyjątkowo przepis na rybę z owocami :-) 
Dzięki Agnieszce z "Agusiowego Gotowania" i Łucji z "Fabryki Kulinarnych Inspiracji", wzięłam udział we wspólnym gotowaniu, za co bardzo dziękuję :-) Celem wspólnego gotowania było zachęcenie do spożywania ryb oraz poznanie nowych blogów.

Pierwszy raz  przygotowywałam rybę w takiej wersji, i mogę się pochwalić, że rybka z owocami wyszła przepyszna. Smaki fajnie się połączyły, było to nowe doświadczenie dla moich kubków smakowych. Gorąco polecam to danie i zachęcam wszystkich do spożywania ryb, które są bogate w kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Wpływają one korzystnie na układ krążenia. Spożywanie ryb korzystnie wpływa na nasze włosy i paznokcie, a co najważniejsze sprzyja zwiększaniu produkcji serotoniny - hormonu dobrego nastroju.

MINTAJ Z SALSĄ BRZOSKWINIOWĄ
- ok. 1 kg mintaja (filety),
- puszka brzoskwiń (potrzebny będzie sok),
- 3 świeże brzoskwinie,
- 2 papryki (żółta, czerwona),
- 1 cebula,
- 400 ml ketchupu (można dodać więcej),
- 2 jaja,
- 1 szkl. mąki,
- olej (do smażenia),
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku).




Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię na której wcześniej rozgrzewamy olej, podsmażamy chwilę. Do cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojone w drobną kostkę świeże brzoskwinie, dusimy około 10 minut. Następnie dodajemy ketchup, sól i pieprz (do smaku). Na koniec do salsy wlewamy sok z brzoskwiń, gotujemy do momentu aż sok odparuje i salsa zgęstnieje. W między czasie filety z mintaja kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem, panierujemy w mące i jajku, smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę wykładamy na talerz  i polewamy gorącą salsą brzoskwiniową. Na talerzu dodatkowo układamy kilka plasterków brzoskwini z puszki, która nadaje się nie tylko na przystrój, ale także do spożycia. Danie można konsumować zarówno na ciepło jak i na zimno. W obydwóch wersjach smakuje wyśmienicie.



We wspólnym gotowaniu uczestniczyły:
Beata
Łucja
Patrycja
Renata
Aga
Magdalena

Dziękuję za fajną zabawę :-)

17 komentarzy:

  1. Ewelinko smaczne danie,dziękuję za wspólne gotowanie:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pięknie można wyczarować danie, pysznie. Dziękuje za wspólne gotowanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. widzę, że miałyśmy podobny pomysł- dobrze że wykonanie jest inne:) fajnie sie razem gotowało, dziękuje i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję za wspólne gotowanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny przepis na rybkę :) Zapraszam do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomysły na rybki z owocami są super :) wypróbujemy każdy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na rybę :-) wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha !! Robię podobnie ;) Dziękuję za wspólne gotowanie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Moje smaki, wygląda obłędnie, samo zdrowie taka ryba :-) dziękuje za wspólne gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale smakowicie wygląda! Dzięki za wspólne gotowanie :D

    OdpowiedzUsuń