poniedziałek, 6 października 2014

Sernik bez sera - z dedykacją dla Pani Ani D. ;-)





Sernik bez sera to rozpływające się w ustach ciasto na bazie jogurtów greckich. Jest to jeden z moich ulubionych wypieków. Ciasto smakuje dokładnie jak sernik, jest delikatne, lekkie i puszyste. Sernik bez sera jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a co najważniejsze nie da się go zepsuć, zawsze wychodzi idealny, powala wyglądem i smakiem :-) Także, Pani Aniu do roboty :-) czekam na relację... :-)

SKŁADNIKI:
- 1 l jogurtu greckiego,
- 5 jaj,
- 1/2 szkl. oleju,
- 3 op. budyniu śmietankowego,
- 1 op. cukru wanilinowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3/4 szkl. cukru,
- 1 duże op. herbatników.

Białka ubić, dodać cukier, zmiksować. W osobnej misce zmiksować żółtka z budyniami (nie gotujemy budyniu, używamy tylko proszku budyniowego), jogurtem greckim, olejem, proszkiem do pieczenia oraz cukrem wanilinowym. Gotową masę połączyć z białkami, wymieszać delikatnie łyżką. Blachę wyłożyć herbatnikami. Na wyłożony spód wylać masę jogurtową. Piec w 170 stopniach 1 godzinę. Zostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.













4 komentarze:

  1. Moja teściowa kiedyś piekła ten sernik i pamiętam, że się rozpływał w ustach :-) zapisuje go sobie i z chęcią zrobię :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewelinko cudnie puszysty:)udał Ci się:)

    OdpowiedzUsuń