wtorek, 4 sierpnia 2015

Ciasto jabłkowo - kokosowe

Połączenie kokosa i jabłek? Hmm... czemu nie :-) Te dwa składniki pasują do siebie wręcz idealnie. Jabłka sprawiają, że ciasto jest wilgotne, natomiast kokos nadaje wyjątkowego smaku. W okresie letnim i jesiennym do ciasta polecam dodatkowo kompot jabłkowy :-)




SKŁADNIKI:
- mąka (1 szklanka),
- wiórki kokosowe (1 szklanka),
- cukier (1/2 szklanki),
- jajka (2 sztuki)
- olej (6 łyżek)
- Malibu (3 łyżki),
- jabłka (3 sztuki średniej wielkości),
- proszek do pieczenia (2 łyżeczki),
- cynamon (szczypta).

W misce wymieszać mąkę z wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia i szczyptą cynamonu. Kolejno w osobnej misce ubić jajka z cukrem na puszystą masę, dodać olej i malibu, zmiksować. Następnie cały czas miksując (na niskich obrotach) małymi porcjami dodawać do masy suche składniki. Na koniec dodać pokrojone w kostkę dwa jabłka, wymieszać łyżką. Ciasto wylać do wysmarowanej masłem i wysypanej wiórkami kokosowymi blaszki. Trzecie jabłko pokroić w plasterki, ułożyć na wierzchu ciasta. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C. 






7 komentarzy: