Przeliczniki kuchenne

Źródło: http://allrecipes.pl/porady/21/przeliczniki-kuchenne.aspx


Płyny 
UWAGA: zakładamy że 1 szklanka ma 250 ml!:

Mililitry Szklanki
250 ml 1 szkl.
180 ml 3/4 szkl.
150 ml 2/3 szkl.
120 ml 1/2 szkl.
75 ml 1/3 szkl.
60 ml 1/4 szkl.
30 ml 1/8 szkl.
15 ml 1 łyżka
  


Łyżki małe, większe i największe 
 1 łyżeczka deserowa = 2 łyżeczki
3 łyżeczki = 1 łyżka

1 łyżeczka 5 ml
2 łyżeczki 10 ml
1 łyżka 15 ml
2 łyżki 30 ml
3 łyżki 45 ml
4 łyżki 60 ml
5 łyżek 75 ml
6 łyżek 90 ml
7 łyżek 105 ml


Łyżek można też użyć, aby w prosty sposób przeliczyć mokre i suche składniki na szklanki (i odwrotnie):

Pamiętajmy, że zakładamy, że szklanka ma 250 ml

Łyżki na szklanki
1 łyżka 1/16 szklanki
2 łyżki 1/8 szklanki
4 łyżki 1/4 szklanki
5 łyżek 1/3 szklanki
8 łyżek 1/2 szklanki
10 łyżek 2/3 szklanki
12 łyżek 3/4 szklanki
16 łyżek 1 szklanka
  


Najpopularniejsze składniki
 Poniżej przedstawiamy kilka najpopularniejszych składników, które w różnych przepisach występują w gramach, mililitrach, lub w szklankach i łyżkach:

Mąka pszenna i cukier puder
Szklanki Gramy
1/8 szkl. 15 g
1/4 szkl. 30 g
1/3 szkl. 40 g
1/2 szkl. 65 g
2/3 szkl. 85 g
3/4 szkl. 95 g
1 szkl. 125 g


Płatki owsiane
Szklanki Gramy
1/8 szkl. 10 g
1/4 szkl. 20 g
1/3 szkl. 30 g
1/2 szkl. 45 g
3/4 szkl. 60 g
1 szkl. 85 g


Cukier kryształ
Szklanki Gramy
1/8 szkl. 25 g
1/4 szkl. 50 g
1/3 szkl. 70 g
1/2 szkl. 100 g
2/3 szkl. 135 g
3/4 szkl. 150 g
1 szkl. 200 g


Brązowy cukier (demerara)
Szklanki Gramy
1/8 szkl. 25 g
1/4 szkl. 55 g
1/3 szkl. 75 g
1/2 szkl. 110 g
2/3 szkl. 150 g
3/4 szkl. 170 g
1 szkl. 220 g


Miód i gęste syropy
Szklanki Gramy
1/8 szkl. 45 g
1/4 szkl. 85 g
1/3 szkl. 110 g
1/2 szkl. 170 g
2/3 szkl. 225 g
3/4 szkl. 250 g
1 szkl. 340 g


Masło i margaryna
Szklanki Gramy
1/8 szkl. 25 g
1/4 szkl. 60 g
1/3 szkl. 75 g
1/2 szkl. 110 g
2/3 szkl. 150 g
3/4 szkl. 180 g
1 szkl. 225 g

1 komentarz:

  1. Fajnie, że dodałaś tą zakładkę, często podaje się miary w szklankach, łyżeczkach i nie wiadomo ile to dokładnie jest

    OdpowiedzUsuń