Źródło: http://allrecipes.pl/porady/21/przeliczniki-kuchenne.aspx
Płyny
UWAGA: zakładamy że 1 szklanka ma 250 ml!:
Mililitry | Szklanki |
---|---|
250 ml | 1 szkl. |
180 ml | 3/4 szkl. |
150 ml | 2/3 szkl. |
120 ml | 1/2 szkl. |
75 ml | 1/3 szkl. |
60 ml | 1/4 szkl. |
30 ml | 1/8 szkl. |
15 ml | 1 łyżka |
Łyżki małe, większe i największe
1 łyżeczka deserowa = 2 łyżeczki
3 łyżeczki = 1 łyżka
Łyżek można też użyć, aby w prosty sposób przeliczyć mokre i suche składniki na szklanki (i odwrotnie): Pamiętajmy, że zakładamy, że szklanka ma 250 ml Łyżki na szklanki
|
Najpopularniejsze składniki Poniżej przedstawiamy kilka najpopularniejszych składników, które w różnych przepisach występują w gramach, mililitrach, lub w szklankach i łyżkach: Mąka pszenna i cukier puder
Płatki owsiane
Cukier kryształ
Brązowy cukier (demerara)
Miód i gęste syropy
Masło i margaryna
|
Fajnie, że dodałaś tą zakładkę, często podaje się miary w szklankach, łyżeczkach i nie wiadomo ile to dokładnie jest
OdpowiedzUsuń